Paldiskista pohjoiseen

By | 7.3.2015
facebooktwitter

Mikä on tuo eteläisin piste, jossa talvisodan aikana on syntynyt suomalaisia kuolonuhreja? Kartalla piste näyttäisi olevan Viron rannikolla Paldiskin edustalla. Siellä näyttää saaneen surmansa kaksi henkilöä. Mitähän siellä on tapahtunut.

Googletus tuo tietoa. Sivulta propatria.fi/talvisodan-upseerit löytyy selitys. Sivuston mukaan:

”Kersantti Söderholm pilottina ja itsenäisyyspäivänä vänrikiksi ylennetty Huhanantti lennon johtajana starttasivat Ripon-koneensa 23.12.1939 Helsingin Kallvikissa. Tehtävänä oli lentää Suomenlahden yli Viroon ja valokuvata Neuvostoliiton sotilastukikohta Paldiskissa. Ripon Blackburn oli 2-tasoinen avokone joka oli kehitelty jo 1920-luvulla ja oli talvisodan aikana jo auttamattomasti vanhentunut. Paldiskin edustalla vihollishävittäjät hyökkäsivät koneen kimppuun, heikosti aseistetulla ja hitaalla Ripon-koneella Huhanantti ja Söderholm olivat vailla mahdollisuuksia, kone ammuttiin alas ja molemmat saivat surmansa”.

paldisk

Mikäs paikka Paldisk oikein oli, miksi sinne piti lentää? Ja lisää googlettamalla sivustolta balticguide.ee selviää:

”Talvisodassa Neuvostoliiton ilmavoimat toimivat Virossa olevien tukikohtiensa kentiltä. Suuret lentokentät olivat Hiidenmaalla, Paldiskissa ja Haapsalussa. Lentoaika Turkuun tai Helsinkiin oli alle tunti, ja tätä etua hyödynnettiin tehokkaasti.

Virossa oli sekä Neuvostoliiton varsinaisten ilmavoimien tukikohtia, kuten Haapsalu ja Hiidenmaa että Punalippuisen Itämerenlaivaston ilmavoimien tukikohta Paldiskissa. Juuri laivaston ilmavoimat olivat ne, jotka pommittivat Länsi-Suomea, etenkin Turun, Rauman ja Porin satamia.

Tukikohdat olivat suuria. Esimerkiksi Hiidenmaan kentille tukeutui 274 lentokonetta ja Paldiskissa oli 75 konetta. Kaikki koneet eivät tietenkään olleet pommikoneita, tukikohdissa oli myös hävittäjiä ja tiedustelukoneita. Koneita myös käytettiin ahkerasti. Laivaston ilmavoimat tekivät Paldiskin tukikohdasta kaikkiaan 2 219 taistelulentoa. Joulukuussa niitä tehtiin 393 (1 049 pommia pudotettiin), tammikuussa 605 (7 368), helmikuussa 987 (15 943) ja maaliskuussa 234 (2 051), Talvisota päättyi aselepoon 13.3.194″.

Ja mikä otus oli Ripon? Siitä löytyy Puolustusvoimien sivulta kuva ja lyhyt kuvaus:

ripon

”Blackburn Ripon IIF oli englantilainen kaksipaikkainen meritoimintakone. Ilmavoimille ostettiin vuonna 1929 yksi Ripon sekä valmistuslisenssi. Sen kanssa oli paljon ongelmia. Ensimmäinen Suomessa valmistettu Ripon lensi joulukuussa 1929 ja sitä seurasivat 14 ja 10 koneen sarjat. Riponien käyttö oli varsin monipuolista, mutta ilmavoimien lentokaluston niukkuutta osoittaa, että niitä jouduttiin käyttämään vielä toisessa maailmansodassa sotalentoihin. Ilmavoimien käytössä oli vuosina 1929–1944 yhteensä 26 konetta. Riponin kärkiväli oli 14,2 m, pituus 11,57 m, lentopaino 3 452 kg ja suurin nopeus 180 km/h”.

Kuva Ripon -lentokoneesta (tämä kuva ei ole se edellisen kuvauksen yhteydessä oleva kuva). SA-kuva (SA-kuva.fi). Alkuperäinen kuvateksti: ”Lahdenpohjassa Amiraali von Schoultz. Lahdenpohja 1940.03.19″.