Kuallu talvisorassa, no misä se ny sitten kuali

By | 26.2.2015
facebooktwitter

Se taisteli ja kuoli kaikkialla siellä, missä talvisodassa taisteltiin. Summassa Kannaksella tolkuttomassa tykkitulessa, Kuhmossa venäläisiä motitettaessa, Tolvajärvellä vastahyökkäyksessä harjulle noustessa. Taipale söi miehiä. Vilajoella epätoivoisesti venäläisiä takaisin heitettäessä se kuoli. Viipurissa sodan viimeisinä päivinä se kuoli. Monta muutakin paikkaa oli, missä se kuoli. Kollaalla se kesti, mutta kuoli.

Se kuoli Talvelan porukoissa JR 16:n riveissä siellä Tolvajärvellä ja Ägläjärvellä. Paremmin ei käynyt JR 65:ssäkään Raatteen tiellä, kuolema tuli. Se kuoli kk-miehenä, kiväärimiehenä, pioneerina, tykkimiehenä. Toinen komppania ei ollut parempi paikka kuin kolmaskaan komppania. Autot eivät suojelleet automiehiä. Hevosmiehenä se kuoli. Hevonenkin kuoli, syytön se hevonen sentään oli.

 

Sotamiehenä se enimmäkseen kuoli. Sotamiehet ne eivät kulje omia polkujaan, ne menevät rivissä ja jonossa sinne minne käsketään. Alikersantteihin ja korpraaleihin osui myös, joskus vänrikkeihin, kersantteihin ja luutnantteihinkin, mutta jostain syystä ylikersantteihin ei osunut juuri koskaan. Tämä voi johtua kyllä siitäkin, että ylikersantteja ei ole ollut palveluksessa, tai he ovat olleet kotoisin jostakin muualta kuin Tampereen tienoilta. Miehet abouttia rallaa luutnantteihin saakka ovat tavallista tykinruokaa, he joutuvat kunnon sotasille etulinjassa, ryömivät juoksuhaudoissa ja nukkuvat samoissa korsuissa, joten tässä mielessä heihin kaikkiin kohdistuu samanlainen harventumisen uhka.

Ja luutnanttia suurempi sotaherra se tuskin koskaan oli. Tarkkaan ottaen se yksi majuri oli syntynyt Messukylässä ja kotikunnaksi oli merkitty Ylöjärvi. Eikö Tampereella ollut suuria sotaherroja, vai miksi se niin oli. Tutkimalla rykmenttien todellisia kokoonpanoja tämäkin asia saattaisi selvitä. Jos sillä nyt väliä on.
 
talvitresotarvo
 
 
Se oikea työmies kuunteli vänrikkiä tai luutnanttia, joka oli kuin olikin useimmiten saman kylän poikia. Tai ainakin ne kuolleet vänrikit ja luutnantit olivat.
 
talvitreluutvanr

 
Oikeita työmiehiä vänrikit ja luutnantit eivät kuitenkaan olleet, ei yksikään. Mutta kaipa se käy työstä kansakoulun opettajanakin oleminen, tai upseerina. Koulunsa pro patria -tauluun se sai vänrikkinä nimensä monta kertaa. Eteenpäin!!, toinen joukkue eteenp.. PUM ja räiskis.