Käyttöohjeita

facebooktwitter

Hakusivuilla on haku sekä tavanomaista karttaesitystä (Leaflet) että monipuolisempaa Google Earth -esitystapaa varten. Tavanomainen karttaesitys ei vaadi lisäosia selaimeen.

Google Earth

Google on lopettanut Google Earth -lisäosan tukemisen eri selaimiin. Uutta Google Earth -ohjelmaa (versio 5) voi käyttää Chrome -selaimen kautta, mutta se ei ainakaan toistaiseksi tue kaikkia KML:n piirteitä. Erityisesti animaatio-ominaisuudet eivät toimi.

KML-tiedostoja voi kuitenkin suorittaa Google Earth -ohjelmiston työasemaversiossa. Myös animaatio toimii siinä.

Hakusivujen kautta voi saada KML (kmz zipattuna) -tiedoston, jonka voi ladata omalle työasemalle ja sitten ladata sen Google Earth -työasemaohjelmaan.

Tiedoston copyright Sodanjäljet. Tiedoston käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Oman työaseman Google Earth -asetukset saattavat tuottaa liian nopeaa animaatiota. Toinen tyypillinen tilanne on, että tapahtumien aikaväli (alkumerkki – loppumerkki) on liian pieni, jolloin mitään ei näy. Näitä voi onneksi muuttaa helposti esityksessä näkyvän aikasäätimen avulla, ks. alla.

Google Earth aikasäädin

Google Earth -kartta sisältää aikasäätimen. Aikasäädin antaa mahdollisuuden katsella tiettyä aikaväliä ja muuttaa sitä itse. Aikasäätimessä on aikavälin alkumerkki ja loppumerkki ja niitä voi itse vapaasti vetää eri suuntiin. Halutun aikavälin voi sitten antaa kulkea tai sitä voi itse vetää tarttumalla alkumerkkiin. Muutokset ovat välittömästi nähtävissä kartalla.  Kartalla näytetään tapahtumat, jotka ovat aikavälin sisällä. Esimerkiksi tapahtuma, jonka päivämäärä on 5.3.19140, tulee esille, kun säätimen alkumerkki tulee sen kohdalle, ja se on esillä kunnes loppumerkki menee sen ohi.

aikasaadin

Karttaesityksen oikeassa laidassa näkuvät normaalit Google Earth -kartan hallintapainikkeet. Niiden kautta karttanäkymää voi muokata eri tavoin. Parhaiten hallintapainikkeiden toiminta selviää kokeilemalla.