Saattaja Aura II

By | 15.2.2015
facebooktwitter

Mikä onkaan se läntisin piste, jossa talvisodassa on syntynyt uhreja. Artikkelin Talvisodan verisimmät taistelupaikat kartalla näkyy piste Ahvenanmaan länsipuolella. Kun vie kursorin sen kohdalle, tulee esille tiedot: Tapahtumapaikka: Ahvenanmeri Märket, lukumäärä 26. Jotain on sattunut, mikä on vienyt 26 ihmisen hengen.

Pienellä googlailulla tapahtumasta löytyy tietoa. Wikipedia kertoo: ”Aura II upposi 13. tammikuuta 1940 Ahvenanmerellä ollessaan suojaamassa saattuetta. Sen syvyyspommi räjähti heittimeensä, kun alus oli jahtaamassa neuvostoliittolaista sukellusvenettä Shtsh 324:ta. 26 miehistön jäsentä menehtyi ja vain 15 selvisi hengissä”.

aura

Ja edelleen Wikipediasta:
”Alus palveli ensimmäisinä vuosinaan Höyrylaiva osakeyhtiö Boren matkustaja-aluksena Göteborgin ja Lyypekin välillä nimellä Halland. Alus oli 1928 peruskorjattavana Finnbodan telakalla Tukholmassa, minkä jälkeen se nimettiin uudelleen Bore II:ksi. Alus asetettiin matkustajaliikenteeseen välille Helsinki-Tukholma. Aluksella oli 61 matkustajapaikkaa hyteissä.

Alus joutui 1929 telakalle Crichton-Vulcanin Turun telakalle, mistä palattuaan se myytiin 1930. Uusi omistaja Hans von Rettig teki aluksesta huvipurren ja nimesi aluksen Seagulliksi.

saattajaaurakuva

Alus lahjoitettiin 1936 Tasavallan presidentille Svinhufvudille huvialukseksi ja se nimettiin Auraksi. Alus liitettiin 1939 Suomen merivoimiin saattajaksi nimellä Aura II. Aluksen päällikkönä sodassa oli luutnantti Esra Terä”.

Kovin hyvin ei käynyt myöhemmin sukellusveneellekään. Wikipedia: ”Štš-324 menetettiin Tallinnan edustalta tehdyn viimeisen yhteydenottonsa jälkeen 5. marraskuuta 1941 tuntemattomasta syystä”.

Kuva SA-Kuva (sa-kuva.fi). Alkuperäinen kuvateksti: ”Med konvoj över Ålands hav: Eskort fartyget Aura. Ahvenanmaa 1942.08.30″.