Mikä on sopiva ikä sotimaan?

By | 10.2.2015
facebooktwitter

Mikä on sopiva ikä sotimaan .. tai kaatumaan? Kuvio näyttää talvisodassa kaatuneiden ikäjakauman. Kuvio ei kuitenkaan kerro talvisodassa taistelleiden ikäjakaumaa. Voi kysyä olisiko se erilainen. Voisi ajatella, että sotaan kutsuttiin kaikki, jotka olivat saatavilla. Varmaan kolmikymppiset ja nelikymppisetkin kelpasivat vielä hyvin. Nelikymppisten ikäluokkaa oli tosin suuresti harventanut sisällissota.

talviikat

Miksi kaatuneiden ikäjakauma olisi erilainen kuin sotaan osallistuneiden ikäjakauma? Sitä ei tästä voi päätellä. Voi olla niinkin, että vanhemmat ikäluokat olivat pienempiä kuin nuoremmat. Voi toisaalta olla niinkin, että nuoremmat olivat alttiimpia joutua surmatuiksi, he eivät ehkä osanneet kyseenalaistaa älyttömiäkään käskyjä tai olivat yleisemmin yltiöpäisempiä tai vain kokemattomampia. Ehkä tässä olisi pieni tutkimuksen paikka tässäkin.

Mielikuvamme sotien taistelijoista taitaa perustua elokuviin. Niin Tuntematon sotilas kuin ulkomaisetkin sotaelokuvat näyttävät enempi sotaa kokeneita jermuja, jotka eivät enää ole ihan poikia. Tai ehkä mielikuva onkin oikea, ehkä sodassa taistelivat vanhemmatkin. Mutta ainakin kaatuneet olivat enimmäkseen kaksikymppisiä poikasia.

Talvisodan aikana täysi-ikäisyyden raja oli 21 vuotta.

Kuvio on tehty Tableau Public -ohjelmiston avulla.