Kollaa kestää

By | 7.2.2015
facebooktwitter

Missä on Kollaa? Alla Kollaa ja siellä kaatuneita Google Mapsissa. Kollaan taistelut käytiin Kollaanjoella. Kollaanjoki on Laatokan pohjoispuolella Laatokan Karjalassa. Joki on poikittain suhteessa tiehen, joka kulkee Suojärven ja Loimolan välillä. Tien lähellä kulkee samansuuntaisesti myös rautatie. Vaikka joki on pieni, siitä tuli luonnollinen paikka yrittää torjua tietä pitkin etenevät neuvostojoukot.

talvikollaa

Kollaanjoella taisteltiin koko talvisodan ajan. Neuvostojoukot olivat Kollaanjoella jo 7. joulukuuta ja yrittivät heti päästä eteenpäin. Taistelut jatkuivat tien ja rautatien ympäristössä kiivaina koko talvisodan ajan. Neuvostojoukoilla oli selkeä ylivoima miesten ja kaluston suhteen. Neuvostojoukot tekivät hyökkäyksiä yhtenään ja yrittivät välillä kiertää suomalaisten asemat pohjoisesta tai etelästä. Menetetyt alueet vallattiin takaisin ja suomalaisetkin pyrkivät sivustahyökkäyksillä tuhoamaan vihollista. Neuvostojoukkojen ylivoima oli kuitenkin vääjäämätön, vaikka heidän tappionsa olivat suuret. Rauhan tuleminen 13. maaliskuuta lopetti taistelut. Kollaa kesti.

Kuva SA-Kuva (sa-kuva.fi). Alkuperäinen kuvateksti: ”Lepohetki taistelun lomassa etulinjoilla Kollaanjoella. Kollaa 1940.02.01″.

Suomalaisten tappiot Kollaan taisteluissa olivat Wikipedian mukaan n. 1 300 miestä. Neuvostojoukkojen tappioiksi Wikipedia arvioi n. 8 000 miestä.

Hakusana Kollaanjoki tuo 421 henkilöä. Kartalle hakusana Kollaa tuo 1 117 henkilöä (alla), se sisältää myös Kollaanjoen. Osa Kollaan uhreista on saatettu kirjata jollekin paikalle, joka voi hyvin olla Kollaan maastossa. Ja osa uhreista on epäilemättä syntynyt vasta esimerkiksi kenttä -ja sotasairaaloissa, jos haavoittuminen on kuitenkin tapahtunut Kollaalla.

Sodan jaljet
 

30.11.1939 - 15.3.1940