Paikkatiedot

facebooktwitter

Tapahtumat kartalla

Alkuperäisessä tietokannassa henkilöstä voi olla tiedossa haavoittumisaika ja -paikka, katoamisaika ja -paikka sekä kuolinaika ja -paikka. Joskus henkilöstä on tiedetty useita tietoja, joskus tiedot ovat hyvinkin puutteellisia. Henkilö on sijoitettu kartalle periaatteena tuoda esille se tapahtuma-aika ja -paikka, joka lähiten kuvaa sotatoimia. Niinpä lähtökohtaisesti on ensin otettu haavoittumistiedot, ja jos niitä ei ole, on otettu katoamistiedot, ja jos niitä ei ole, on otettu kuolintiedot. On ajateltu, että jos henkilö on haavoittunut ja sitten kuollut, haavoittumispaikan näyttäminen tuottaa enemmän tietoa taisteluista kuin kuolinpaikan näyttäminen. Kuolinpaikka saattaa olla kaukana etulinjasta.

Hajonta

Samaan paikkaan liittyy usein paljon tapahtumia samaan aikaan. Jos kaikki sellaiset tapahtumat esitettäisiin täsmälleen samassa koordinaattipisteessä, paljon tapahtumia jäisi piiloon yhden symbolin alle. Niinpä tapahtumia täytyy jotenkin hajauttaa. Tässä niitä hajautetaan yksinkertaisesti lisäämäällä satunnaismuuttuja, joka muuttaa tapahtuman sijaintia tietyissä rajoissa sekä etelä-pohjois- että itä-länsi -suunnassa. Tämä menettely luonnollisesti saa aikaan sen, että tapahtuma ei ole tarkalleen siellä, minne se on sijoitettu. Kaukaa katsottuna sillä ei ole niinkään väliä ja toisaalta aivan tarkkaa paikkaahan emme useinkaan edes tiedä. Annettu paikannimi on sekin usein vain karkea arvio siitä, missä tapahtuma on tosiasiallisesti sattunut. Hajonnan vaikutusta ei esityksestä useimmiten huomaa, mutta joissakin tapauksissa samaan paikkaan liittyyn samaan aikaan niin paljon tapahtumia, että paikka täyttyy tapahtumista hajonnakin sisällä. Silloin näyttää siltä, että tapahtumat keskittyvät jollekin alueelle suorakaiteen muotoiselle alueelle.

Tapahtumat, joissa ei ole tietoa paikasta

Alkuperäinen tietokanta sisältää paljon tapahtumia, joilla tapahtuman paikan tietoa ei ole. Tällaiset tapahtumat on sijoitettu karttaesityksissä omaan paikkaansa Pohjanlahdelle. Näin on tehty, koska tuntuu perustellulta, että myös tällaiset tapahtumat ovat jotenkin esillä, niitä on kuitenkin melkoisen paljon. Pohjanlahti on valittu paikaksi, koska sinne ei liity muita tapahtumia.

Virheet

Esitykset sisältävät virheitä paikkatietojen oikeellisuuteen liittyen. Jos ja kun virheitä löytyy, tietoja niistä voi lähettää sivuston ylläpitäjälle, niitä otetaan mielellään vastaan. Sivulla Virheet on kommentointimahdollisuus, ja sen kautta virheistä voi ilmoittaa.

Tuntemattomat paikat

Osa paikoista on jäänyt selvittämättä. Erityisesti näitä ovat kenttä- ja sotasairaalat. Nämä tapahtumat on myös sijoitettu Pohjanlahdelle, hiukan eri paikkaan kuin täysin tuntemattomien paikkojen tapahtumat. Lista tuntemattomista paikoista löytyy sivulta Talvisodan tuntemattomat paikat. Tietoa niiden sijainnista voi myös lähettää ko. sivulla olevan kommentointimahdollisuuden kautta.

Jatkosodan osalta tuntemattomia paikkoja on vielä n. 3 000, noin 27 000 tapausta on ilman koordinaatteja. Paikkoja voi antaa sivulla Paikkatiedon paivitys jatkosota