Tiet isäin astumaan

By | 19.2.2015
facebooktwitter

Kun tarkastellaan sekä talvisodan että jatkosodan kaatuneiden tilastoja iän mukaan laskettuna, huomataan niissä selkeä ero. Talvisodan tilastoissa suurimmat tappiot ovat 22-28 vuotiaiden ryhmissä, suurimman pylvään ollessa 22-vuotiaiden kohdalla. Talvisodan suurimmat tappiot ovat puolestaan 19-23 vuotiaiden ryhmissä, suurimman pylvään ollessa 20-vuotiaiden ryhmässä.

Täytyy tietysti huomata, että talvisodan taistelijat ovat jatkosodassa parisen vuotta vanhempia. Joten siis esim. ikäluokka, joka talvisodan kaaviossa on 22 vuotta, löytyy jatkosodan kaaviosta pääosin 24, 25, 26 -vuotiaina. Jatkosotahan kesti runsaat nelisen vuotta. Tässä tilastossa henkilöt ovat mukana kuolinhetkensä iän mukaan.

jatkojatalviika

On ihmetelty, mistä Suomi polkaisi jatkosotaan huomattavasti suuremman armeijan kuin talvisotaan. Yksi vastaus näyttäisi olevan, että mukaan yksinkertaisesti otettiin nuorempia ikäluokkia. Ja ne saivatkin kantaakseen sodan suurimman rasituksen. Tosin eivät talvisodan käyneet ihan osattomaksi jääneet tässä kyseenalaisessa kilpailussa. Kun talvisodan ikäluokkia oli melkoisesti tapettu jo talvisodassa, heitä tapettiin vielä toinen mokoma ja paljon enemmänkin lisää jatkosodassa, senhän kuviosta voi myös lukea.

Olisi mielenkiintoista tietää, kuinka suuren osan talvi- ja jatkosodassa kaatuneet muodostivat omista ikäluokistaan. Kaipa senkin voisi jostain laskea.

Talvisodan kaaviossa on yhteensä n. 26 300 henkilöä ja jatkosodan kaaviossa n. 63 400 henkilöä. Aivan äärimmäiset ikäryhmät on leikattu pois, jotta kuviot on saatu toistensa suhteen kohdalleen. Ne olivat tämän tarkastelun kannalta hyvin pieniä.

Tämä tilasto ei ole virallinen tilasto.