Haku

facebooktwitter

Haku sisällissodan, talvisodan ja jatkosodan tietoihin

Hakusivujen kautta voi etsiä tietoja sodissa kuolleista. Hakuja voi tehdä joko joko tavalliselle Google Maps -kartalle tai Google Earth -kartalle. Google Maps -haun tiedon näkyvät heti kartalla.

Google Earth -kartalla tapahtumia voi tarkastella animaationa. Google Earth kartan katselu vaatii Google Earth -työasemaohjelmiston (ladattavissa ilmaiseksi Googlen sivuilta). Haun kautta voi hakea tiedoston, jonka voi sitten ladata Google Earth -työasemaohjelmistoon.

Tiedoston copyright Sodanjäljet. Tiedoston käytön yhteydessä on mainittava lähde.

Hakutekijät toimivat JA -periaatteen mukaan, jos lomakkeeseen syöttää useita hakutekijöitä, ne kaikki ovat voimassa. Isoilla ja pienillä kirjaimilla ei ole väliä. Yhdessä kentässä voi olla vain yksi hakutekijä.

Esimerkkejä hakuehdoista:
Sukunimi: Virtanen
Etunimi: matti
Joukko-osasto: JR 39
Tapahtumapaikka: äyräpää

Hakutulokset voi esittää kartalla joko tapahtumapaikan tai kotikunnan mukaan. Henkilöikonia klikkaamalla saa esille tarkempia tietoja ko. henkilöstä. Henkilöikonia tuplaklikkaamalla kartta lähentyy ko. henkilön sijaintipaikalle (tapahtumapaikka tai kotikunta). Jos tapahtumapaikka on yhtenä hakutekijänä, kartta lähentyy ko. tapahtumapaikalle.

Hakutulosten lukumäärä tulee aina esille, hakutuloksia esitetään kartalla suorituskykysyistä korkeintaan 10 000 kpl.

Tapahtumapaikalla tässä tarkoitetaan joko haavoittumis-, katoamis- tai kuolinpaikkaa. Periaatteena on ollut tuoda esille se tapahtuma-aika ja -paikka, joka lähiten kuvaa sotatoimia. Niinpä lähtökohtaisesti on ensin otettu haavoittumistiedot, ja jos niitä ei ole, on otettu katoamistiedot, ja jos niitä ei ole, on otettu kuolintiedot.

Tietokanta sisältää sisällissodasta n. 37 400 henkilön tiedot, talvisodasta n. 26 600 henkilön tiedot ja jatkosodasta n. 63 500 henkilön tiedot. Tiedot on kerätty Kansallisarkiston tietokannasta.

Jatkosodan tiedoissa on vielä paljon paikkoja, joille ei tässä sovelluksessa ole merkitty koordinaatteja. Kaikista tapahtumista täsmällinen paikkatieto puuttuu vielä (syyskuun loppu 2014) noin 27 000 tapahtumalta. Tuntemattomia paikkoja on varsinaisesti noin kolmisen tuhatta, yleensä paljon tapahtumia liittyy samoihin paikkoihin.

Jatkosodan paikkatietojen päivitys

Nyt kuka tahansa voi lisätä jatkosodan sijainniltaan tuntemattomalle paikalle koordinaatit. Se tehdään päivityssivun kautta. Tuntemattomiin paikkoihin liittyvät henkilöt on yleensä sijoitettu Pohjanlahdelle ja heidät on merkitty keltaisella värillä. Tapahtumapaikka löytyy henkilön tietolaatikosta henkilöä klikkaamalla.

Hakusivuja on pidettävä vielä ns. beta-versiona. On varauduttava siihen, että sekä haussa että erityisesti paikkatiedoissa voi olla virheitä ja puutteita.